Tuesday, October 17, 2006

152. PROFILE: VECDI SAYAR

152. PROFILE: VECDI SAYAR

1950 yilinda Zonguldak'ta dogdu. Ilk ve orta ögretimini TED Ankara Koleji'nde tamamladi ve ODTÜ'ye girdi. 1972 yilinda Mimarlik Fakültesi'ndenmezun olduktan sonra, tiyatro alaninda ve basinda çalismaya basladi. 1972-82 yillari arasinda AST'tan, Istanbul Belediyesi Sehir Tiyatrolari'na
kadar pek çok tiyatroda sahne tasarimlari gerçeklestirdi. Ayni yillardan baslayarak çesitli gazete ve dergilerde tiyatro elestirmeni ve köse yazari, Iletisim yayinlari'nin çikardigi "Video Sinema" dergisinde yayin yönetmeni olarak çalisti. Ankara Çagdas sahne'nin ve Istanbul ªehir Tiyatrolari'nin kültürel etkinlikleri yöneticiligi, Ankara ve Istanbul Sinematek'lerinin yönetmenligini üstlendi.

1980'lerde Istanbul Kültür ve Sanat Vakfi'nin düzenledigi Sinema Günleri/Istanbul Uluslararasi Film Festivali'nin program yönetmeni olarak çalisti; Fransa Ingiltere , Italya, Ispanya, Hollanda, ABD ve Kanada gibi ülkelerde Türk Filmleri Festivalleri düzenledi, uluslararasi yayinlarda Türk sinemaesi üstüne yazilar yazdi. Türkiye'de çesitli filmlerde sanat yönetmeni olarak çalisti ve TRT-2'de "Iki Film Birden" adli sinema programini üç yil boyunca sürdürdü. "Expo'92 Dünya Fuari'nda" Türk Pavyonu'nun, 1996'da HABITAT II'nin Kültürel Etkinlikler Sorumlusu, 1978-79 ve 1992-94 arasi Kültür Bakani Müsaviri, 1996-98 arasi Paris Büyükelçiligi Kültür Müsaviri olarak görev yapti.

Türkiye Yazarlar Sendikasi, Tarih Vakfi, Sinema Yazarlari Dernegi üyesi olan Sayar, halen TÜRSAK Vakfi Yönetim Kurulu üyeligi ve Vakfin düzenledigi "Uluslararasi Sinema-Tarih Bulusmasi" ile "Uluslararasi Bodrum Çevre Filmleri Festivali'nin yönetmenligini yapiyor, Cumhuriyet Gazetesi'nde
"Kedi Gözü" kösesinde güncel sanat olaylari ve kültür politikasi üstüne yazilar yaziyor ve Bilgi Üniversitesi'nde ögretim görevlisi olarak çalisiyor.

(posted March 11,2003)

No comments: